cze 08 2014

PIERNIK


Komentarze: 1

 

Prosty piernik czekoladowy

Desery
 

Składniki

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 paczka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki miodu 1 szklanka powideł śliwkowych ¾ szklanki oleju. Składniki na polewę: 4 łyżki masła 4 łyżki mleka 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania formy orzechy, migdały do przybrania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

Sposób wykonania ciasta:
Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Masę piernikową przelać na blachę.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Przygotować polewę:
Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko i kakao i cukier puder.
Całość podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą.

Gorącą polewę wylać na wystudzony piernik. Udekorować orzechami.
Smacznego :-)

kinga : :
Nikola
26 kwietnia 2015, 21:12
witam serdecznie

niezły artykuł pozdrawiam

Dodaj komentarz