TORCIK ŻABKA
Komentarze: 0
Tort w kształcie głowy żabki i parę małych żabek zrobionych z muffinów. Żabka nie jest trudna do wykonania. Do jej przygotowania można wykorzystać ulubiony tort. Dodatkowo potrzebne są również ulubione muffiny/ babeczki na oczy i zielona masa. Z pozostałej masy i muffinów/ babeczek można zrobić w łatwy sposób małe żabki.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
Lekka masa budyniowa (do środka tortu):
1 budyń waniliowy (może być również koloru czerwonego lub czekoladowy) 500ml mleka 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) 200g słodkiej śmietany 30- 36%Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):
3 żółtka 375g masła 1,5 szklanki mleka (375ml) ¾ szklanki cukru (150g) 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)Dodatkowo:
ulubione muffiny/ babeczki zielony i czerwony barwnik spożywczy 2 czekoladowe markizy z białym kremem typu oreo 2 okrągłe opłatki pod ciastka (u mnie o średnicy 7cm, które jeszcze troszkę przycięłam) Lentilky (Smarties) lub M&M's 2 patyczki do szaszłyków żelki w kształcie krążków np. ApfelringeSposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Chłodny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.W tym czasie upiec ulubione muffiny/ babeczki. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Troszkę masy odłożyć i wymieszać z czerwonym barwnikiem spożywczym. (Będzie ona potrzebna na zrobienie ust). Resztę masy wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym. Górę tortu zaokrąglić nożem, a następnie cały tort posmarować zieloną masą budyniową.
Z dwóch babeczek ściągnąć papilotki i ściąć wypukłą górę. Posmarować je całe zieloną masą. Przymocować jako oczy na torcie za pomocą patyczków do szaszłyków. (Ścięta góra babeczki to przód oka). Następnie przyłożyć do każdej babeczki opłatek (który przyklei się do masy), a na opłatek przykleić przy pomocy masy połówkę markizy. Czerwoną masą namalować usta. Przygotować małe żabki. Resztą zielonej masy posmarować górę pozostałych muffinków. (Nie ściągamy papilotek). Żelki przeciąć na pół i wbić pionowo w masę. Smarties (albo m&m) podkleić masą i przykleić do żelki. Czerwoną masą namalować usta.
Smacznego.
Dodaj komentarz