TORCIK ŻABKA
Komentarze: 0
Tort w kształcie głowy żabki i parę małych żabek zrobionych z muffinów. Żabka nie jest trudna do wykonania. Do jej przygotowania można wykorzystać ulubiony tort. Dodatkowo potrzebne są również ulubione muffiny/ babeczki na oczy i zielona masa. Z pozostałej masy i muffinów/ babeczek można zrobić w łatwy sposób małe żabki.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
Lekka masa budyniowa (do środka tortu):
1 budyń waniliowy (może być również koloru czerwonego lub czekoladowy) 500ml mleka 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) 200g słodkiej śmietany 30- 36%Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):
3 żółtka 375g masła 1,5 szklanki mleka (375ml) ¾ szklanki cukru (150g) 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)Dodatkowo:
ulubione muffiny/ babeczki zielony i czerwony barwnik spożywczy 2 czekoladowe markizy z białym kremem typu oreo 2 okrągłe opłatki pod ciastka (u mnie o średnicy 7cm, które jeszcze troszkę przycięłam) Lentilky (Smarties) lub M&M's 2 patyczki do szaszłyków żelki w kształcie krążków np. ApfelringeSposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Chłodny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego.
Dodaj komentarz