maj 29 2014

Pyszne i łatwe :Pierogi truskawkowe


Komentarze: 0

 PIEROGI Z TRUSKAWKAMI - składniki:

Ciasto: pół kg mąki 100 ml oleju 200 ml gorącej wody szczypta soli Dodatkowo: małe truskawki cukier masło ewentualnie listki mięty i płatki migdałów do dekoracji

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI - sposób przygotowania: Mąkę wsypać na stolnicę. Następnie w środku mąki zrobić wgłębienie, dodać olej i sól. Delikatnie wymieszać i powoli, stopniowo dolewać wodę. Zagniatać wszystkie składniki do momentu powstania sprężystego ciasta (w trakcie wyrabiania ciasta, może się okazać, że wody należy dodać troszeczkę mniej lub więcej). Truskawki obrać i umyć. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki przy pomocy szklanki. Na środku krążków ułożyć truskawki, można dodać troszeczkę cukru i lepić pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 3-4 minuty. Odcedzić i powtórzyć to samo z resztą pierogów. Podawać polane masłem lub posypane cukrem. Można również posypać płatkami migdałów.

kinga : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz