cze 04 2014

Sernik z brzoskwiniami


Komentarze: 0

 Kruszonka:

- 100g cukru pudru
- 120g masła
- 180g wiórek kokosowych

Ciasto:
- 300g mąki
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- 2 żółtka
- puszka brzoskwiń

Masa:
- 1,2 kg białego sera
- 200g cukru pudru
- 250g masła
- 9 jajek (osobno żółtko, białko)
- sok z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Opis:

Brzoskwiniowy sernik - doskonały przepis na urozmaicenie klasycznego sernika. Placek cztero-warstwowy, najlepiej zacząć od kruszonki (wymaga długiego chłodzenia), następnie wykonać spód placka, po upieczeniu wyłożyć go brzoskwiniami, a na końcu zająć się masą serową.

 

Pamiętaj, żeby po skończeniu pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i zostawić w nim sernik. Każdy sernik powinien "dochodzić" w piekarniku po pieczeniu.

 

Sposób przygotowania sernika z brzoskwiń:
Ucieramy masło z cukrem i wiórkami kokosowymi. Powstałą jednolitą masę owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej półtorej godziny.
Mąkę z masłem wyrabiamy nożem, dodajemy żółtka i cukier, całość energicznie wyrabiamy rękami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na niego rozkładamy ciasto. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Na ostygnięte ciasto układamy brzoskwinie. Mielimy ser (jeśli kupiliśmy nie mielony). Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy ser, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy je do masy serowej delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę wylewamy na brzoskwinie. Ucieramy masło z cukrem i wiórkami kokosowymi. Powstałą jednolitą masę owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po stwardnieniu masy kokosowej wyciągamy ją z zamrażalnika i ścieramy na tarce nad plackiem. Tak przygotowany sernik pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

 

 

kinga : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz