Archiwum maj 2014


maj 29 2014 Ciasteczka z rodzynkami i płatkami owsianymi...
Komentarze: 0

 

Ciasteczka z rodzynkami i płatkami owsianymi

Na dzien dzisiejszy sa to moje ulubione ciasteczka owsiane. Niezbyt wysokie, mieciutkie (ale nie puszyste), lekko korzenne, z bardzo wyraznym waniliowym akcentem

SKŁADNIKI

2 jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka rodzynkow

1 2/3 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli 
3/4 lyzeczki mielonego kardamonu
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1 kostka masla
1 1/2 szklanki brazowego cukru
2 szklanki platkow owsianych

Jajka dobrze rozbeltac z wanilia, dodac rodzynki i zostawic na okolo 1 godzine.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Dwie plaskie blachy wylozyc papierem pergaminowym, lub posmarowac maslem. Przesiac make, sol i przyprawy.
Maslo dobrze ubic mikserem az bedzie puszyste, dodac cukier i ubic na gladka mase. Dodac rodzynki z jajkami i dobrze wymieszac. Dodac make z przyprawami i platki owsiane i dobrze polaczyc.
Lyzka stolowa ukladac kopczyki na przygotwanych blachach, lekko je splaszczyc. Piec az beda lekko zrumienione, okolo 10-12 minut. Zostawic na blachach do wystygniecia.
kinga : :
maj 29 2014 Kokosanki
Komentarze: 0

 

Kokosanki

Pyszne słodkie ciasteczka, które chyba każdy z nas lubi.

 
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po trochu dodawać cukier oraz wiórki kokosowe. Blachę wyłożyć pergaminem. Z masy, łyżką układać małe kupki na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180C do momentu, aż ciasteczka będą lekko rumiane, uważając jednocześnie by się nie przypaliły
kinga : :
maj 29 2014 Szarlotka krucha najlepsza na swiecie
Komentarze: 0

 

SKŁADNIKI

Ciasto:
4 szklanki maki
lyzeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masla (kostka tutaj - 250g)
6 duzych zoltek
2 lyzki gestej kwasnej smietany

Nadzienie:
8 kwaskowatych jablek, obranych 
pokrajanych na polplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 lyzeczki cynamonu 
2 lyzki maki ziemniaczanej
3 lyzki soku z cytryny

3 lyzki tartej bulki
cukier puder do posypania

   
Ciasto:
Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

Nadzienie:
Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut.
Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta. 
Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. 
Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. 
Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy.
kinga : :
maj 29 2014 Pyszne i łatwe :Pierogi truskawkowe
Komentarze: 0

 PIEROGI Z TRUSKAWKAMI - składniki:

Ciasto: pół kg mąki 100 ml oleju 200 ml gorącej wody szczypta soli Dodatkowo: małe truskawki cukier masło ewentualnie listki mięty i płatki migdałów do dekoracji

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI - sposób przygotowania: Mąkę wsypać na stolnicę. Następnie w środku mąki zrobić wgłębienie, dodać olej i sól. Delikatnie wymieszać i powoli, stopniowo dolewać wodę. Zagniatać wszystkie składniki do momentu powstania sprężystego ciasta (w trakcie wyrabiania ciasta, może się okazać, że wody należy dodać troszeczkę mniej lub więcej). Truskawki obrać i umyć. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki przy pomocy szklanki. Na środku krążków ułożyć truskawki, można dodać troszeczkę cukru i lepić pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 3-4 minuty. Odcedzić i powtórzyć to samo z resztą pierogów. Podawać polane masłem lub posypane cukrem. Można również posypać płatkami migdałów.

kinga : :