Najnowsze wpisy, strona 2


cze 02 2014 OWOCOWA BRYZA
Komentarze: 0

 

Owocowa bryza

 

OWOCOWA BRYZA - składniki:
1/2 kiwi pomarańcza truskawki listki mięty do dekoracji 1 kulka sorbetu z mango 1 kulka sorbetu z kiwi 1 kulka sorbetu z truskawek
OWOCOWA BRYZA - sposób przygotowania: Owoce pokrój drobno w kosteczkę. Wyciśnij sok z połówki pomarańczy. Na dnie pucharu ułóż owoce warstwami: truskawki, pomarańcze a na koniec kiwi. Wlej sok z pomarańczy. Na wierzchu ułóż porcje sorbetów. Udekoruj cząstkami truskawek. Możesz dodać listek mięty
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
kinga : :
cze 02 2014 TORCIK ŻABKA
Komentarze: 0

 

Tort żabka

Tort w kształcie głowy żabki i parę małych żabek zrobionych z muffinów. Żabka nie jest trudna do wykonania. Do jej przygotowania można wykorzystać ulubiony tort. Dodatkowo potrzebne są również ulubione muffiny/ babeczki na oczy i zielona masa. Z pozostałej masy i muffinów/ babeczek można zrobić w łatwy sposób małe żabki.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

6 jajek lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru (200g) 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

1 budyń waniliowy (może być również koloru czerwonego lub czekoladowy) 500ml mleka 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):

3 żółtka 375g masła 1,5 szklanki mleka (375ml) ¾ szklanki cukru (150g) 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)

Dodatkowo:

ulubione muffiny/ babeczki zielony i czerwony barwnik spożywczy 2 czekoladowe markizy z białym kremem typu oreo 2 okrągłe opłatki pod ciastka (u mnie o średnicy 7cm, które jeszcze troszkę przycięłam) Lentilky (Smarties) lub M&M's 2 patyczki do szaszłyków żelki w kształcie krążków np. Apfelringe

Sposób przygotowania:

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Chłodny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

2

W tym czasie upiec ulubione muffiny/ babeczki. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Troszkę masy odłożyć i wymieszać z czerwonym barwnikiem spożywczym. (Będzie ona potrzebna na zrobienie ust). Resztę masy wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym. Górę tortu zaokrąglić nożem, a następnie cały tort posmarować zieloną masą budyniową.

3

Z dwóch babeczek ściągnąć papilotki i ściąć wypukłą górę. Posmarować je całe zieloną masą. Przymocować jako oczy na torcie za pomocą patyczków do szaszłyków. (Ścięta góra babeczki to przód oka). Następnie przyłożyć do każdej babeczki opłatek (który przyklei się do masy), a na opłatek przykleić przy pomocy masy połówkę markizy. Czerwoną masą namalować usta. Przygotować małe żabki. Resztą zielonej masy posmarować górę pozostałych muffinków. (Nie ściągamy papilotek). Żelki przeciąć na pół i wbić pionowo w masę. Smarties (albo m&m) podkleić masą i przykleić do żelki. Czerwoną masą namalować usta.

Smacznego.

Tort żabka

Tort żabka

maj 29 2014 Ciasteczka z rodzynkami i płatkami owsianymi...
Komentarze: 0

 

Ciasteczka z rodzynkami i płatkami owsianymi

Na dzien dzisiejszy sa to moje ulubione ciasteczka owsiane. Niezbyt wysokie, mieciutkie (ale nie puszyste), lekko korzenne, z bardzo wyraznym waniliowym akcentem

SKŁADNIKI

2 jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka rodzynkow

1 2/3 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli 
3/4 lyzeczki mielonego kardamonu
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1 kostka masla
1 1/2 szklanki brazowego cukru
2 szklanki platkow owsianych

Jajka dobrze rozbeltac z wanilia, dodac rodzynki i zostawic na okolo 1 godzine.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Dwie plaskie blachy wylozyc papierem pergaminowym, lub posmarowac maslem. Przesiac make, sol i przyprawy.
Maslo dobrze ubic mikserem az bedzie puszyste, dodac cukier i ubic na gladka mase. Dodac rodzynki z jajkami i dobrze wymieszac. Dodac make z przyprawami i platki owsiane i dobrze polaczyc.
Lyzka stolowa ukladac kopczyki na przygotwanych blachach, lekko je splaszczyc. Piec az beda lekko zrumienione, okolo 10-12 minut. Zostawic na blachach do wystygniecia.
kinga : :
maj 29 2014 Kokosanki
Komentarze: 0

 

Kokosanki

Pyszne słodkie ciasteczka, które chyba każdy z nas lubi.

 
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po trochu dodawać cukier oraz wiórki kokosowe. Blachę wyłożyć pergaminem. Z masy, łyżką układać małe kupki na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180C do momentu, aż ciasteczka będą lekko rumiane, uważając jednocześnie by się nie przypaliły
kinga : :
maj 29 2014 Szarlotka krucha najlepsza na swiecie
Komentarze: 0

 

SKŁADNIKI

Ciasto:
4 szklanki maki
lyzeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masla (kostka tutaj - 250g)
6 duzych zoltek
2 lyzki gestej kwasnej smietany

Nadzienie:
8 kwaskowatych jablek, obranych 
pokrajanych na polplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 lyzeczki cynamonu 
2 lyzki maki ziemniaczanej
3 lyzki soku z cytryny

3 lyzki tartej bulki
cukier puder do posypania

   
Ciasto:
Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

Nadzienie:
Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut.
Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta. 
Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. 
Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. 
Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy.
kinga : :