Najnowsze wpisy, strona 1


cze 05 2014 Sernik z ciastem kakaowym
Komentarze: 0

 

Składniki:

- szkl. mąki pszennej
- 100g margaryny
- żółtko
- łyżkę kwaśnej śmietany
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- łyżkę kakao
- łyżeczkę cukru waniliowego
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 400g zmielonego białego sera
- 100g miękkiego masła
- 40g kaszy mann-ej
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- skórka z połowy cytryny
- łyżka soku z cytryny

Opis:

Łatwy i szybki w przygotowaniu, sernik na ciemnym kakaowym cieście. Idealny jako dodatek do kawy.

Sposób przygotowania sernika z ciastem kakaowym:
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem, wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy. Powstałe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. My w tym czasie masło ucieramy z cukrem, jajkami, skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy biały ser, kaszę manną i dalej miksujemy. Po 30 minutach, z połowy ciasta wykładamy spód foremki. Wylewamy masę serową, a z pozostałej części ciasta formujemy paseczki i układamy je na masie. Całość wkładamy do piekarnika o temp. 170 stopni na około 60 minut.

kinga : :
cze 05 2014 Sałatka z kurczaka
Komentarze: 0

 

Składniki:

- pierś z kurczaka
- marchewkę pokrojoną
- paprykę pokrojoną
- małą puszkę kukurydzy
- 3 plasterki ananasa pokrojonego
- 10 dkg sera żółtego startego
- jabłko pokrojonego
- kostkę rosołową
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz i sól

Opis:

Błyskawiczna, pyszna sałatka z kurczaka. Dzięki dodatkom, tj. ananas, jabłko, sałatka jest bardzo słodka i idealnie nadaje się jako mała przekąska.

Sposób przygotowania sałatki z kurczaka:
Do gotującej się wody wrzucamy pierś z kurczaka, kostkę rosołową i marchewkę, gotujemy przez około 30 minut. Ostudzoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do niej ugotowaną marchewkę, ananasa, kukurydzę, czerwoną paprykę, ser żółty, jabłko, majonez, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

kinga : :
cze 04 2014 Ciasto Krówka
Komentarze: 0

 

Składniki:

- 48 herbatników
- puszkę gotowej masy krówkowej
- 40 ml schłodzonego mleka
- 375 ml śmietanki 30%
- Opakowanie gotowej masy do karpatki
- 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny

Opis:

Szybki, słodki, trzywarstwowy placek idealny do kawy, to właśnie nasz przepis na krówkę. Dzięki warstwą z herbatnika łatwy do pokrojenia na idealnie równe prostokąty, przez co doskonale prezentuje się na talerzu.

Sposób przygotowania krówki na szybko:
Na brytfance wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Mleko, masę do karpatki miksujemy przez 3 minuty. Gotowy krem rozprowadzamy na herbatniki, na niego wylewamy i rozprowadzamy masę krówkową. Układamy herbatniki. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Gotową śmietanką wylewamy na placek, na koniec wykładamy ostatnią warstwę herbatników. Gotową krówkę wkładamy na 2 godziny do lodówki.

kinga : :
cze 04 2014 Sernik z brzoskwiniami
Komentarze: 0

 Kruszonka:

- 100g cukru pudru
- 120g masła
- 180g wiórek kokosowych

Ciasto:
- 300g mąki
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- 2 żółtka
- puszka brzoskwiń

Masa:
- 1,2 kg białego sera
- 200g cukru pudru
- 250g masła
- 9 jajek (osobno żółtko, białko)
- sok z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Opis:

Brzoskwiniowy sernik - doskonały przepis na urozmaicenie klasycznego sernika. Placek cztero-warstwowy, najlepiej zacząć od kruszonki (wymaga długiego chłodzenia), następnie wykonać spód placka, po upieczeniu wyłożyć go brzoskwiniami, a na końcu zająć się masą serową.

 

Pamiętaj, żeby po skończeniu pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i zostawić w nim sernik. Każdy sernik powinien "dochodzić" w piekarniku po pieczeniu.

 

Sposób przygotowania sernika z brzoskwiń:
Ucieramy masło z cukrem i wiórkami kokosowymi. Powstałą jednolitą masę owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej półtorej godziny.
Mąkę z masłem wyrabiamy nożem, dodajemy żółtka i cukier, całość energicznie wyrabiamy rękami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na niego rozkładamy ciasto. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Na ostygnięte ciasto układamy brzoskwinie. Mielimy ser (jeśli kupiliśmy nie mielony). Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy ser, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy je do masy serowej delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę wylewamy na brzoskwinie. Ucieramy masło z cukrem i wiórkami kokosowymi. Powstałą jednolitą masę owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po stwardnieniu masy kokosowej wyciągamy ją z zamrażalnika i ścieramy na tarce nad plackiem. Tak przygotowany sernik pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

 

 

kinga : :
cze 02 2014 PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYM
Komentarze: 0

 

Pancakes z syropem klonowym

FOT. WYDAWNICTWO ZNAK

CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut

PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYM - składniki:
250 g mąki 250 g maślanki 50 g cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g roztopionego masła syrop klonowy (zamiennie możesz użyć miodu) świeże owoce: maliny borówki lub truskawki
PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYM - sposób przygotowania: Do miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, dodaj jaja, masło i maślankę. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. Łyżką lub małą chochelką nakładaj porcję ciasta na nieprzywierająca patelnię, smaż 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki podawaj z syropem klonowym lub miodem i świeżymi owocami. Poza sezonem doskonałym dodatkiem mogą być domowe konfitury, dżemy, powidła itd.).
kinga : :