Archiwum 08 czerwca 2014


cze 08 2014 PIERNIK
Komentarze: 1

 

Prosty piernik czekoladowy

Desery
 

Składniki

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 paczka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki miodu 1 szklanka powideł śliwkowych ¾ szklanki oleju. Składniki na polewę: 4 łyżki masła 4 łyżki mleka 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania formy orzechy, migdały do przybrania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

Sposób wykonania ciasta:
Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Masę piernikową przelać na blachę.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Przygotować polewę:
Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko i kakao i cukier puder.
Całość podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą.

Gorącą polewę wylać na wystudzony piernik. Udekorować orzechami.
Smacznego :-)

kinga : :
cze 08 2014 KotKoktajl truskawkowo-arbuzowy
Komentarze: 0

 Przepis na:

Koktajl truskawkowo-arbuzowy

 

Napoje

Autor: BM87

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 563

Dodano: 08.06.2014

Odsłon: 112

Sezon truskawkowy jest zbyt krótki, bym mogła się nim nacieszyć w pełni. Zanim na dobre rozsmakuję się w tych małych, czerwonych cudeńkach już znikają z targowych stoisk. Dlatego póki jeszcze jest do nich łatwy dostęp, staram się, aby codziennie gościły w mojej diecie. Na upały jakie obecnie panują nie ma nic lepszego jak zimny koktajl truskawkowo-arbuzowy z dodatkiem kruszonego lodu. Znakomicie gasi pragnienie i nawadnia. Rzecz jasna - niebiańsko smakuje!

Składniki

½ kg truskawek plasterek arbuza 1 jabłko garstka kruszonego lodu ¼ szklanki wody mineralnej 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta cynamonu 1 łyżka miodu (dla miłośników słodkości)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

Truskawki dokładnie płuczemy, obcinamy szypułki i wrzucamy do blendera. Jabłko również myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w ćwiartki. Miąższ arbuza i ćwiartki jabłka wrzucamy do truskawek. 

Następnie dodajemy resztę składników: wodę, jogurt, cynamon i miód. Wszystko chwilkę blendujemy. Gdy owoce są już zmiksowane dosypujemy do nich garstkę lodu i na chwilkę jeszcze uruchamiamy blender.

W ten sposób otrzymujemy dietetyczny, pyszny i orzeźwiający koktajl. Niebo w gębie!

Smacznego!

kinga : :