Archiwum 04 czerwca 2014


cze 04 2014 Ciasto Krówka
Komentarze: 0

 

Składniki:

- 48 herbatników
- puszkę gotowej masy krówkowej
- 40 ml schłodzonego mleka
- 375 ml śmietanki 30%
- Opakowanie gotowej masy do karpatki
- 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny

Opis:

Szybki, słodki, trzywarstwowy placek idealny do kawy, to właśnie nasz przepis na krówkę. Dzięki warstwą z herbatnika łatwy do pokrojenia na idealnie równe prostokąty, przez co doskonale prezentuje się na talerzu.

Sposób przygotowania krówki na szybko:
Na brytfance wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Mleko, masę do karpatki miksujemy przez 3 minuty. Gotowy krem rozprowadzamy na herbatniki, na niego wylewamy i rozprowadzamy masę krówkową. Układamy herbatniki. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Gotową śmietanką wylewamy na placek, na koniec wykładamy ostatnią warstwę herbatników. Gotową krówkę wkładamy na 2 godziny do lodówki.

kinga : :
cze 04 2014 Sernik z brzoskwiniami
Komentarze: 0

 Kruszonka:

- 100g cukru pudru
- 120g masła
- 180g wiórek kokosowych

Ciasto:
- 300g mąki
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- 2 żółtka
- puszka brzoskwiń

Masa:
- 1,2 kg białego sera
- 200g cukru pudru
- 250g masła
- 9 jajek (osobno żółtko, białko)
- sok z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Opis:

Brzoskwiniowy sernik - doskonały przepis na urozmaicenie klasycznego sernika. Placek cztero-warstwowy, najlepiej zacząć od kruszonki (wymaga długiego chłodzenia), następnie wykonać spód placka, po upieczeniu wyłożyć go brzoskwiniami, a na końcu zająć się masą serową.

 

Pamiętaj, żeby po skończeniu pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i zostawić w nim sernik. Każdy sernik powinien "dochodzić" w piekarniku po pieczeniu.

 

Sposób przygotowania sernika z brzoskwiń:
Ucieramy masło z cukrem i wiórkami kokosowymi. Powstałą jednolitą masę owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej półtorej godziny.
Mąkę z masłem wyrabiamy nożem, dodajemy żółtka i cukier, całość energicznie wyrabiamy rękami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na niego rozkładamy ciasto. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Na ostygnięte ciasto układamy brzoskwinie. Mielimy ser (jeśli kupiliśmy nie mielony). Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy ser, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy je do masy serowej delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę wylewamy na brzoskwinie. Ucieramy masło z cukrem i wiórkami kokosowymi. Powstałą jednolitą masę owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po stwardnieniu masy kokosowej wyciągamy ją z zamrażalnika i ścieramy na tarce nad plackiem. Tak przygotowany sernik pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

 

 

kinga : :